Dieta w czasie kuracji

Z diety kategorycznie wykluczamy:

  • cukier w każdej postaci
  • słodycze, ciasta
  • piwo
  • białą mąkę
  • drożdże
  • sery pleśniowe
  • ofoliowane jedzenie (orzechy, musli, rodzynki)

Sposób odżywiania w ogromnym stopniu wpływa na zdrowie i należy o tym bezwzględnie pamiętać. Warto jeszcze uaktywniać swoją odporność i dostarczać w diecie pierwiastki: cynk oraz selen. Te dwa minerały są absolutnie konieczne do uaktywnienia pierwszej linii obrony układu odpornościowego. Gdy układ immunologiczny będzie działał prawidłowo, grzybica szybciej zniknie.

Równie ważne jest wprowadzenie do diety flory bakteryjnej. Pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus) tworzą „wokół siebie” środowisko, które jest toksyczne dla drożdżaków. Tym samym wprowadzanie do organizmu pożytecznych bakterii, eliminuje grzyby i zapobiega dalszym infekcjom. Florę probiotyczną należy dostarczać w diecie w postaci jogurtów naturalnych i innych produktów nabiałowych z żywymi kulturami bakterii. Najlepiej jednak kurację ParaProteX dodatkowo połączyć z produktem AC Zymes, gdyż jest to dobrze przyswajalna flora probiotyczna o wysokiej wchłanialności, a ta – dostępna w sklepowych jogurtach, nie zawsze będzie wystarczająco skuteczna, szczególnie przy przewlekłych infekcjach grzybiczych.

Pamiętaj – do Paraprotexu dołącz jeszcze AC Zymes.